Bitcoin Cash Harde Vork: Dit is wat er is gebeurd…

Bitcoin Cash is opnieuw gesplitst omdat de gemeenschap een „coinbase tax“ op mijnwerkers afwijst.

De Bitcoin Cash blokketen is in tweeën gesplitst: Bitcoin Cash Node (BCHN) en Bitcoin Cash ABC (BCHA).
De splitsing vond plaats omdat de gemeenschap een „mijnwerkersbelasting“, voorgesteld door het hoofdontwikkelingsteam ABC, afwees.

Op dit moment behoudt BCHN de overgrote meerderheid van het hash-tarief van het netwerk.
Op zondag werd de Bitcoin Cash (BCH) blokketen gesplitst in twee concurrerende netwerken, BCHN (BCHN) en BCHA (Bitcoin Cash ABC), waardoor er een grote kloof ontstond in de gemeenschap. Dit werd veroorzaakt door een controversieel voorstel van het hoofdontwikkelingsteam van de munt.

Op 15 november werd het laatste „gemeenschappelijke blok“ tussen de twee concurrerende versies gedolven, waarna de blokketen werd gesplitst en elk van de nieuwe versies zijn eigen aparte weg ging.

Zoals Decrypt meldde, waren meer dan 80% van de BCH mijnwerkers „signaleren“ hun steun voor BCHN voorafgaand aan de splitsing door het toevoegen van verschillende overeenkomstige berichten, zoals „PoweredbyBCHN,“ bijvoorbeeld aan de blokken die zij produceerden.

Volgens crypto statistieken platform Coin Dance, hebben de mijnwerkers inderdaad het voorbeeld gevolgd aangezien BCHN’s hash rate blijft stijgen na een korte daling tijdens de splitsing. Hash rate is de cumulatieve hoeveelheid rekenkracht die momenteel wordt toegepast op een blokketen. Hoe hoger de hash rate is, hoe sterker en meer ondersteund het netwerk is.

Op het moment van drukken ligt het BCHN-netwerk 121 blokken voor op het BCHA, wat een sterke ondersteuning door de Bitcoin Cash-mijnwerkers betekent. De hash rate van BCHA is momenteel sterk gedaald.

BCHN en BCHA hashtarieven
BCHN is duidelijk toonaangevend wat betreft het hasjtarief. Beeld: Muntendans
In zijn toespraak tot Decrypt merkte de bekende Bitcoin Cash-aanhanger Roger Ver op dat er volgens hem nooit enige twijfel is geweest over welk netwerk de dominante zou blijven.

„Op dit punt denk ik dat het niet eerlijk is om het zelfs maar een vork te noemen. Het was een gratis airdrop van ABC-munt aan alle bestaande BCH-houders,“ zei Ver.

Wat leidde tot de Bitcoin Cash splitsing

Dergelijke splitsingen komen voor wanneer een aanzienlijk deel van de gemeenschap – en, het belangrijkste, de mijnwerkers – ongelukkig wordt met veranderingen die in een aankomende software-upgrade zijn opgenomen. Dit kan een blokketen opsplitsen in twee iets (of drastisch) verschillende versies.

In het geval van BCH was het „blok van onenigheid“ een belasting van 8% op alle mijnwerkerswinsten – de „coinbase rule“. Het werd voorgesteld door BCH ABC, een ontwikkelingsteam onder leiding van Amaury Sechet. Volgens het voorstel zou een deel van elke blokbeloning worden gestort op een adres dat rechtstreeks door BCH ABC wordt gecontroleerd.

Het is niet verrassend dat veel gebruikers en mijnwerkers niet blij waren met het initiatief. Roger Ver, bijvoorbeeld, ging zo ver dat hij het initiatief „een sovjetachtige centrale plannersdroom“ noemde.

Hoe de uitwisselingen omgaan met de splitsing…
Hoewel er de komende dagen enige verwarring kan ontstaan over welke Bitcoin Cash het echte BCH is, hebben sommige crypto-uitwisselaars al aangekondigd dat ze de vork zullen ondersteunen met de meerderheid van de hasjkracht – die op dit moment BCHN lijkt te zijn.

Het handelsplatform Crypto.com, bijvoorbeeld, zei dat het de netwerkupgrade zal ondersteunen, maar „mocht er een concurrerende keten ontstaan, dan is Crypto.com van plan om de keten alleen te ondersteunen met meer hasjkracht“. Ook Huobi kondigde zijn steun aan voor de upgrade, maar erkende de algemene onzekerheid van de situatie.

„Aangezien er nog veel onzekerheden zijn in de huidige vork, als een van de twee partijen besluit om de vork te laten vallen, zal HuobiGlobal de meningen van de gemeenschap respecteren en de uiteindelijke winnaar BCH noemen,“ zei het platform.

Kraken, aan de andere kant, was veel eenvoudiger in zijn post gepubliceerd op 6 november, waarin staat dat het BCHN „ongeacht de uitkomst van de vork“ zal ondersteunen.

„Bitcoin Cash Node tokens zullen op ons platform ‚Bitcoin Cash‘ heten en worden vertegenwoordigd door het tickersymbool ‚BCH.‘ We zullen alleen Bitcoin Cash ABC ondersteunen als de hash power op het ABC-netwerk tenminste 10% van de hash power op het Bitcoin Cash Node-netwerk is,“ aldus de uitwisseling.

Op dit moment lijkt het erop dat de gemeenschap toch aan het winnen is.